Om produsenten
Barbacan er Angelo Sega og hans sønner Luca og Matteo. De dyrker og høster Nebbiolo, eller Chiavennesca som de lokale kaller den her, fra deres 6 hektar vinmarker i San Giacomo di Teglio i Valtellina, på grensen til Sveits i de italienske alpene.
Alt arbeid utføre manuelt uten bruk av moderne hjelpemidler i vinmarkene. I kjelleren benyttes kun stedegen gjær, tålmodighet og noe ståltanker i tillegg til middels store brukte fat. De dyrker i all hovedsak Chiavennesca. Deres dedikasjon for arbeidet er utrolig da dette er håndverksviner på ypperste nivå.
Karakteristikk
Klar varmrød. Saftig frisk og delikat duft av rød og mørk frukt, fine urte- og kryddertoner. Frisk og fyldig med saftig rødbærsfrukt, fine elegante tanniner, lang og tørr og saftig ettersmak. Prøv til saftig feit kylling og annet fjærkre, svin og delikate okseretter, gjerne tartar.
Jordmonn
Fra bratte vinmarker i Valgella sonen der jordsmonnet består av granitt og skifer. Dette er de yngste stokkene til Barbacan, som ligger mellom 15 -40 år.
Område
Området Valtellina ligger nord i Lombardia mot den sveitsiske grensen og strekker seg fra byen Ardenno nær Como i vest til Tirano i øst. I dag er det ca 850 ha vinmarker under appellasjonene DOC Rosso di Valtellina, DOCG Valtellina Superiore, og DOCG Sforzato (Sfursàt) di Valtellina. Superioreområdet dekker fem geografiske sub-soner: Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno og Valgella. Det er per i dag bare 50 produsenter som selv tapper egen vin. Chiavennasca er det lokale navnet på Nebbiolo, og den skal utgjøre minst 90% i vinene. Andre druer er Rossola, Pignola og Brugnola. Vinmarkene som ligger mellom 300-800 moh er ofte terrasserte og kan minne om Mosel med bratte skråninger bestående av en mix av skifer, granitt leire og grus. Klima er spesielt med varm vår, svært varm sommer og store temperaturvariasjoner. Dette gir lang vekstsesong og fantastisk eterisk parfyme.
Produksjonsmetode
Håndhøstet fra bratte vinmarker, avstilket, spontangjæret med to uker passiv maserasjon, modnet 6-8 mnd i ståltanker.
Druetyper
Chiavennasca (Nebbiolo) 92%
, Pignolo 3%
, Rossola Nera 3%
, Negrara 2%